Musikken har mange funksjoner i livene våre, og vi bruker ulike typer musikk til ulike formål. Her spiller smak og behag en avgjørende rolle, men noen typer musikk er gjengangere innen visse gjøremål. Vi bruker gjerne ikke den samme musikken til intens intervalltrening som når vi skal koble helt av, selv om det også finnes de som lytter til tungmetall mens de ligger på altanen og soler seg.

Andre er imidlertid svært nøye på det, og foretrekker rolig lounge-musikk eller kanskje lyden av bølgeskvulp når de skal koble av. På strømmetjenester som Spotify og YouTube finner du alle mulige slags spillelister skreddersydd de som vil ta det helt med ro. Slike spillelister kan inneholde mye forskjellig, men et fellestrekk er låter med middels eller lavt tempo. Såkalt lounge-musikk er også et stort trekkplaster, da slike rolige toner er som skapt for å senke skuldrene.

Avslapning hvor som helst

Å lytte til musikk for å slappe av er noe vi kan gjøre i godstolen hjemme, på offentlig transport eller mens vi er ute på rolig spasertur. Du trenger minimalt med utstyr. Det er slutt på de tider hvor du måtte ha med et CD-utvalg i en bag for å bruke de i en discman, nå som alt får plass på mobiltelefonen. Du behøver bare en telefon som lar deg strømme musikk, et sett gode hodetelefoner/øreplugger og mulighet til å bruke mobildata uten å blakke deg ut.

Tjenester som Spotify lar deg til og med laste ned låter til offline-modus, slik at du slipper bruke nett når du er ute. Dersom du har en iPhone XS Max finnes det gode deksel du med fordel kan skaffe deg. Slik får du nødvendig beskyttelse til bruk utendørs, da det er fort gjort at du mister telefonen i bakken og får smuss og riper. Skal du en tur i skogen for å koble av med musikk på ørene, er det lite som ødelegger stemningen mer enn at telefonen får skader.

Meditasjonsmusikk

Mange bruker musikk når de skal meditere. Her er det ofte snakk om panfløytemusikk, hvallyder akkompagnert av rolig pianomusikk eller såkalte «binaural beats», som skal skape den rette sinnsstemningen. Slike toner kan hjelpe deg med å stenge resten av verden ute for en stund, samtidig som du holder på med mediteringen. Her anbefales det gode hodetelefoner som ikke bare holder høy kvalitet, men som også i størst mulig grad blokkerer lyd utenfra fra å entre hodet.

Musikk skapt for meditasjon lar deg ikke bare koble ut, men kan gi deg følelsen av å være til stede i et buddhistisk kloster. Plutselig har du glemt at du egentlig sitter hjemme i en lotusstilling, med hodetelefoner på og mobilen liggende ved siden av. Med den rette musikken kobler du av maksimalt.

envo-store