Jazz er et vanskelig begrep å definere, siden det er i stadig endring. Sjangeren inkorporerer stadig nye stilarter og er i er i en konstant tilstand av rastløshet. Jazzens poetiske skjønnhet og rikdom er noe de fleste kan fornemme, men svært få har klart å formulere i en konkret definisjon.

Særegenheter ved Jazz

Enkelte hevder at de sosiale og politiske elementene ved jazz har forsvunnet, og hevder dermed at jazzen på mange måter er død. Det hevdes at det har blitt for mye av en intellektuell kunstform, mens de filosofiske og politiske tilknytningene til samfunnet er helt borte. Selv om man skulle gi kritikerne rett i denne påstandene, er jazz fortsatt en musikkart som står støtt på det musikalske fundamentet, med mange særegenheter. Noen av de mest karakteristiske elementene i Jazz inkluderer:

  • synkope
  • Afrikansk-inspirerte rytmer
  • Kreativ frihet/improvisasjon

Jazzens historie

Jazzen så dagens lys i Amerika for hundrevis av år siden, da de svarte slavene begynte å synge i feltene for å holde humøret oppe under det harde arbeidet. De gjorde dette for å uttrykke seg og for å holde sin kultur og tradisjoner levende. Etterhvert ble dette en viktig musikalsk bevegelse, som tiltrakk seg lyttere fra alle samfunnslag. I jazzens begynnelse var det stort fokus på at man måtte kunne danse til musikken. Dette elementet ble imidlertid gradvis tonet ned, og etterhvert ble improvisasjon og kompliserte arrangementer det definerende elementet i musikken. Det er fortsatt dette som på mange måter skiller jazz fra mange andre sjangere. Uforutsigbarheten og improvisasjonen man finner i jazz er for eksempel det de fleste vil lytte til for å kunne skille det fra blues.

Moderne jazz

Så trist som det kan høres ut, er jazz, i sin formative, primordiale tilstand, død. Jazzen er ikke lenger moderne og nyskapende, og må innfinne seg med sin alder. Det betyr imidlertid ikke at det blir satt bort på hyllen av musikkhistorie. Jazzen lever i beste velgående utenfor hitlistene, og stadig nye generasjoner er med på å utvikle sjangeren. Noen forsøker å fornye den ved å tilføre elektroniske effekter, mens andre eksperimentere å blande den med andre sjangere. Som ved all kultur er det en evigvarende vandring, hvor nytt blandes med gammelt, og ting går i bølger. Dette prinsippet ser man tydelig også i andre kunstformer som arkitektur, billedkunst og design, hvor retro-elementer kombineres med nye uttrykk. Retro-bølgen har truffet verden for fullt de siste årene, som man blant annet kan se på møbler hos shopello.no, og det er kanskje bare et tidsspørsmål før også jazzen får sin store renessanse. Menneskeheten synes å ha en trang til å bevare sine tradisjoner ved å stadig utvikle dem, fremfor å begrave dem. Så jazzen er kanskje ikke død likevel, selv om den alltid vil være forskjellig fra det den en gang var.

envo-store