Den norske svartmetall-scenen fikk stor internasjonal oppmerksomhet ikke så mye på grunn av den tung og dystre musikken, men på grunn av kirkebrannene som kom i regi av miljøets medlemmer. Selv om de fleste fordømte disse unødvendige handlingene, fantes det også de som satte pris på dem. Opprøret mot statlig støttet kristendom gav mange blod på tann, og de fikk en ny musikalsk interesse på kjøpet.

Black metal-sjangeren er kjent for å være både ekstrem og ikke-kommersiell, noe som har hjulpet den tiltrekke seg en noe snever men dedikert tilhengerskare. Som mange av oss husker førte dette til en serie kirkebranner på 90-tallet, mange av dem i regi av Varg Vikernes (også kjent som «Greven»), som også har inspirert andre til å følge i fotsporene hans.

Musikkstilen black metal

Siden black metal alltid har vært en undergrunnssjanger, har musikken båret preg av å være «hjemmelaget» og mindre opptatt av kvalitet. Låtene går ofte i et roligere tempo enn det vi er vant med fra andre retninger innen metal-sjangeren, og består gjerne av et atmosfærisk og dystert lydbilde. Gitarister innen sjangeren benytter seg av forvrengte toner og kjapp tremolo-picking, og trommeslagere må ofte kunne utføre såkalte «blast beats». Høytskrikende vokal er også vanlig, noe som står i kontrast til «growling» som ofte høres i f.eks. death metal.

Selv om det ofte er amatører som står bak produksjonen av black metal-plater, betyr ikke det at de er vanskeligere å finne på nettet enn annen musikk. Du kan dermed like enkelt lytte til låter fra sjangeren via mobiltelefon når du er ute og trasker, og dersom du opplever at batteriet slukes fort kan en powerbank være verdt å ha med.

Sjangeren påvirkningskraft

At musikk påvirker individer og samler dem i grupper, er langt ifra noe nytt. Musikk har enorm påvirkningskraft, noe black metal bare er ett av mange beviser på. Når mennesker samler seg i grupper for å nyte den samme musikken, er veien kort fra musikkhygge til at man plutselig deler livsfilosofien musikksjangeren representerer. Black metal er kjent for å kritisere kirken, men også for å lefle med okkultisme og satanisme.

Det er heller ikke uvanlig å finne tekster som tar for seg paganisme, åsatro og andre ting som i lange tider har blitt stemplet som kjetteri og hedenskap. Slik har mange fått øynene oppe for skyggesider ved etablerte kirkelige institusjoner, men det er uheldig at mange tar for langt og ender opp som kriminelle. Varg Vikernes satt inne i nesten 16 år på grunn av både drap og flere brannstiftelser, og selv om ikke kan skylde dette musikken er det verdt å ha i bakhodet at musikalske innflytelser i verste fall kan fungere som en inngangsportal til ting som bør unngås.

envo-store